Slávni spisovatelia, ktorých debut nebol bestseller (a koľkatá kniha sa ním stala)

Slávni spisovatelia, ktorých debut nebol bestseller (a koľkatá kniha sa ním stala)

Vydali ste knihu a nepredáva sa? Nič si z toho nerobte, debut je málokedy bestseller. Aj títo slávni spisovatelia uspeli až na niekoľkýkrát. Koľkatá ich kniha bola tá prvá skutočne komerčne úspešná?

Margaret Atwood

Dnes má super populárny seriál a jej dystopia Príbeh služobníčky je známa po celom svete. Vedeli ste ale, že Margaret Atwood popri písaní dlho pracovala v kaviarni, aby sa vôbec uživila?

Skôr, než jej vyšiel jej najpopulárnejší titul a získala mnohé literárne ocenenia, napísala dalších 6 kníh, ktoré si nezískali až takú pozornosť. Príbeh služobníčky bola jej siedma kniha.

Dan Brown

Vedeli ste, že jeden z najpopulárnejších a najlepšie zarábajúcich autorov súčasnosti má za sebou napríklad aj kariéru neúspešného herca?

Jeho prvé dve knihy vyšli iba v náklade pár tisíc kusov a vôbec sa nepredávali. Dan v jednom z rozhovorov priznal, že ich chodil predávať ľuďom od dverí k dverám, aby neležali na sklade.

Ani tretia kniha si nevyslúžila bohvieaký úspech, hoci to bola prvá v dnes neuveriteľne populárnej sérii s profesorom Robertom Langdonom. Brown si vraj pri štvrtej knihe povedal, že to bude buď-alebo. Ak ani táto kniha nebude úspešná, zavesí kariéru spisovateľa na klinec. Da Vinciho kód bola jeho štvrtá kniha a všetci vieme, čo sa stalo po jej uvedení na knižný trh…

V. E. Schwab

Autorka populárnych fantasy kníh má za sebou tiež pomerne kľukatú cestičku k úspechu. Dvakrát jej vydavateľstvo odmietlo vydať pokračovanie série, pretože sa nepredávala. Niekoľkokrát ju vydavatelia odmietli tesne pred podpisom zmluvy. Najznámejšia sieť amerických kníhkupectiev Barnes & Noble odmietla vystavovať jej knihy.

Hoci dnes ju označujú za „raketový úspech cez noc“, ako sama vraví, tento úspech jej trval 9 rokov. Dnes má seriál na Netflixe a predala filmové práva na niekoľko svojich kníh. Asi najznámejšia je vďaka knihe Neviditeľný život Addie LaRueovej, no prelomovou boli Neobyčejní (vyšla iba v češtine), čo je jej štvrtá kniha v poradí.

Stephen King

Všetci poznajú svetového kráľa hororov, málokto už však vie, že Stephen King nemal až tak ružovú cestu k svojej autorskej kariére. Začínal ako stredoškolský učiteľ a kým získal toto miesto po ukončení univerzity, zarábal si publikovaním poviedok v rôznych časopisoch a zbierkach.

Jeho prvá kniha nikdy nevyšla a druhý rukopis vydali až oveľa neskôr, keď už sa preslávil. Úspech mu priniesol román, ktorý po prvých stranách pôvodne hodil do koša. Zachránila ho jeho manželka Tabitha, ktorá ho z koša vytiahla a prinútila Stephena knihu dopísať. Rukopis niesol názov Carrie a bola to Kingova tretia kniha, hoci technicky išlo o debut.

Marc Elsberg

Rakúsky spisovateľ, ktorý sa pôvodne živil ako marketingový riaditeľ vo viacerých viedenských reklamných agentúrach, dlho písal popri práci ešte pod svojím civilným menom Marcus Rafelsberger.

Jeho prvé tri knihy sa bohvieako nepredávali a bol známy iba na domácej scéne. Úspech mu priniesol až román Blackout o apokalyptickej verzii sveta, v ktorom by na dva týždne kompletne vypadla elektrina. Dnes sa podľa knihy natáča seriál a tento úspešný rukopis vydaný už pod pseudonymom Marc Elsberg nasledovali ďalšie tech-bestsellery, z ktorých predal milióny výtlačkov po celom svete. Marc dnes už nepracuje v reklamke, stal sa z neho autor na plný úväzok. Blackout bola jeho štvrtá kniha.

Elizabeth Gilbert

Snívate o tom, že raz podľa vašej knihy natočia film s Juliou Roberts v hlavnej úlohe? Nuž… na úspech si budete musieť chvíľu počkať, rovnako ako novinárka Elizabeth Gilbert.

Dnes slávna spisovateľka sa dlho živila ako čašníčka a neskôr autorka článkov na voľnej nohe. Skôr, než jej knihu Jedz, modli sa a miluj objavil celý svet, vydala ďalšie tri menej úspešné. Až táto autobiografia poriadne vystrelila a predalo sa z nej 12 miliónov výtlačkov vo viac ako 30 jazykoch po celom svete. Jedz, modli sa a miluj bola autorkina štvrtá kniha.

Debut bestseller? Podarí sa to málokedy…

Debut ako bestseller? Takýto husársky kúsok sa nepodarí len tak každému. Ako vidíte, často ani tým najslávnejším autorom a autorkám.

Ak teda práve začínate autorskú kariéru, alebo už máte pár kníh na trhu a nepredávajú sa tak dobre, ako by ste si predstavovali, nevešajte hlavu. Váš debut, dokonca ani vaša druhá či tretia kniha nemusia byť bestseller.

Podľa autorov vyššie sa zdá, že šťastné číslo je 4 🙂 Ani to však nemusí byť vôbec signifikantné. Kľúčom k úspechu je konzistencia a pravidelné vydávanie kníh, až kým sa vám nepodarí dosiahnuť ten váš prielom. U niekoho príde skôr, u niekoho neskôr.

Ak váš debut nebol bestseller a chcete, aby ďalšia kniha mala väčší úspech, možno vám okrem povzbudenia z tohto článku pomôže aj celá naša sekcia o marketingu kníh.

Ceníte si naše know-how?

Na portál Opisani.sk pravidelne pridávame podrobné a praktické články, v ktorých odhaľujeme naše dlhoročné know-how. To sme často získavali aj za cenu drahých chýb. Vy sa vďaka nám učíte zadarmo a týmto chybám sa môžete vyhnúť. Naše rady vám tiež môžu ušetriť stovky eur za konzultantské služby. Ak teda cítite, že vám náš obsah pomohol a chcete nás podporiť, aby sme mohli pre vás tvoriť aj naďalej, budeme vám vďačné, ak sami ohodnotíte našu prácu. 

Vytvorili sme darovací účet, kam môžete poslať ľubovoľnú sumu ako poďakovanie za naše články, videá, livestreamy a obsah na sociálnych sieťach. Je už na vás, či nám virtuálne pošlete drobné na kávu, alebo si vyrátate vyššie sprepitné z tých stoviek eur, ktoré ste možno aj vďaka tomuto článku (či mnohým ďalším) ušetrili. Za každý jeden cent vám zo srdca ďakujeme 🙂

PODPORIŤ NÁS MÔŽETE TU:

www.buymeacoffee.com/opisani.sk

Ivica Ďuricová

Svoju prvú rozprávku napísala ako 7-ročná. S písaním profesionálne začala v roku 2010 ako copywriterka. Krátko potom vydala svoju prvú knihu a dodnes ich vyšlo už deväť, nielen v slovenčine, ale aj v češtine a angličtine. Píše hlavne romantiku, trilery a biznisové knihy. Väčšinu kníh si vydáva sama ako selfpublisher.

Odporúčané články

Sledujte nás na instagrame